Kesäloman jälkeen ei tainnut mennä montaa kuukautta, kun kauppojen hyllyt alkoivat pursuilla Halloween karamelleja ja Halloween krääsää. Erityisesti makeisosasto tuntui ottavan kaiken irti amerikkalaisesta ”Karkki tai kepponen” -ilmiöstä.
Halloweenin jälkeen hyllyt siivottiin nopeasti ja tuotiin tilalle joulukalenterit – ja niitähän löytyykin sitten jokaiselle makeahampaalle erilaisia – on suklaata ja salmiakkia, isoa ja pientä. Ja hyvin sujuvasti jouluisia konvehtirasioita alettiin myymään jo marraskuun alussa. Joulun jälkeen kärrätäänkin sitten jo pääsiäismunat ja suklaapuput esiin.
Suun terveydenhuollon ammattilaisena tämä tuntuu niin turhauttavalle. Tuntuu, että jokaiselle lapselle – ja miksei aikuisemmallekin ihmiselle -luodaan nykyisin juhlapyhä pelkästään herkkujen avulla. Miten ihmiset saataisiin tämä ymmärtämään tosissaan? Miten tukea vanhempia siinä, että ensimmäisten ikävuosien jälkeen myös jaksettaisiin vältellä niitä ”turhia herkkuja”? Ilolla olen kuullut myös päiväkodeista, joissa on jo luovuttu turhista herkku tarjoiluista syntymäpäivinä, matkatuliaisina jne. Parin kymmenen lapsen ryhmässä kun herkutellaan tuota menoa lähes joka viikko joku päivä, jos ei osu useampaakin herkkupäivää viikolle.
Vaikka sokerin kulutus on 2000 luvulla laskenut, on esimerkiksi vuoden 2016 tilastoissa olevasta sokerinkulutuksesta / asukas (29,3kg vuodessa) pelkästään makeisten osuus 14kg vuodessa. (Lähde: THL). Tämän päälle tulee tietysti myös juomista saatava sokeri, jota esimerkiksi Fantassa on 11g/dl, eli 0,5l pullossa 55g. Iso-Britanniassa vastaavassa juomassa sokerimäärä pudotettiin vuonna 2018 5g/dl, jotta juomavalmistaja pystyi välttämään tuolloin voimaan tulleita korkeampia verotuksia, joita sokerista olisi seurannut. (Lähde THL). Tähän toivoisin Suomen hallitukselta ja eduskunnalta myös uskallusta ja vastaavasti terveydelle hyödyllisten tuotteiden verotuksen alentamista (hammastahnat, pesuaineet, ksylitolituotteet).
Suuhygienistien toivoisin osallistuvan omalta osaltaan tähän sokerin vastaiseen lobbaamiseen tulevissa kunnallisvaaleissa, jotka käydään keväällä 2021. Kysy oman alueesi ehdokkailta, mitä linjaa he suosivat varhaiskasvatuksessa lasten ravitsemuksesta tai miten koululaisten välipala asioita omassa kunnassasi hoidetaan. Onko välipalaa tarjolla, vai ”ohjataanko” nuoret kauppojen karkkihyllyille välipalaa etsimään?
Suuhygienistille helposti se anti-infektiivinen hoito tarkoittaa parodontologista hoitoa, mutta muistetaan, että siihen sisältyy myös karieksen ehkäisyä ja varhaishoitoa. Käypä hoito -suosituksen mukaisesti pysäytyshoito tulisi olla kaikkien asiakkaiden saatavilla ja oikea tapa ehkäistä ja hoitaa alkavia kariesleesioita. Sokerin käytön vähentäminen on osa tuota hoitoa ja hoidon ohjausta.
Haastan siis myös kaikki suuhygienistit mukaan tänä jouluna osoittamaan rakkautta ja arvostusta läheisillemme ilman sokeria ja yletöntä mässäilyä. Ilman ylimääräistä sokeriakin pärjätään – eikö vaan?